Deelprogramma 1.3: Wonen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar relevante ontwikkelingen

De druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog. Ook staat de betaalbaarheid van wonen steeds meer onder druk. De woningprijzen van zowel bestaande als nieuwe woningen blijven stijgen. Woningen in de bestaande woningvoorraad worden steeds vaker als belegging gezien en gekocht door particuliere beleggers. In 2021 werd bekend dat het Rijk een opkoopbescherming gaan invoeren om op gebiedsniveau een opkoopverbod in te gaan voeren. Zodra deze wetswijziging plaats heeft gevonden, willen we deze in 2022 zo spoedig en zo breed als mogelijk gaan invoeren.

Daarnaast hebben we te maken met grote uitdagingen binnen het sociaal domein. Dan gaat het om de afbouw van intramurale plaatsen in de ouderenzorg, de toenemende vergrijzing en geestelijke gezondheidszorg, maar ook de uitstroom van jongvolwassen uit jeugdhulpvoorzieningen met een verblijfscomponent. Bovendien vragen andere doelgroepen om aandacht: van ouderen en andere zorgbehoevenden tot groepen mensen die bewust anders willen wonen en zelf de regie willen nemen over de ontwikkeling en/of het beheer van hun huis. Deze ontwikkelingen zijn voor ons de aanleiding om een woonzorgvisie met daar aan gekoppeld een uitvoeringsprogramma op te stellen.

Na de herindeling met de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer is de woningmarkt van Groningen uitgebreid met dorpse woonmilieus en meer landelijk gebied. In de dorpen van de voormalige gemeente Ten Boer speelt de versterkingsopgave in verband met de aardbevingsproblematiek. We hebben aandacht voor de specifieke wensen van de dorpen als het om de woonbehoefte gaat. Duurzame veiligheid van de huizen en de leefomgeving staat voorop. In de dorpen waar woningen versterkt moeten worden, werken we samen met de bewoners aan dorpsvernieuwing.

Door de afbouw van de gaswinning nemen de veiligheidsrisico’s geleidelijk af. Met het Meerjarenversterkingsprogramma (MJVP) krijgen we, samen met de andere gemeentes in de aardbevingsregio, steeds meer grip op de planning van de versterking. De Nationaal Coördinator Groningen is eerst verantwoordelijke voor de uitvoering van de versterking. Als gemeente zijn we direct betrokken als opdrachtgever, vanuit dorpsvernieuwing en vanuit onze zorgplicht voor onze inwoners. In het Lokaal Plan van Aanpak, leggen we de prioritering en fasering van de versterkingsopgave hebben vast. We combineren deze waar mogelijk met dorpsvernieuwing.

De uitvoering van de versterking in de dorpen van de voormalige gemeente Ten Boer is goed op gang en wordt in een aantal dorpen afgerond. Prioriteit ligt bij de integrale aanpak in Woltersum en Ten Post, waarvoor alle Versterkingsadviezen in 2021 gereed zijn. In het dorp Ten Boer komt een aantal projecten tot uitvoering en afronding.

Tot slot kampen we met forse klimaatopgaven. Dat gaat om de transitie naar duurzame energie, maar ook om het klimaatbestendig en aantrekkelijker maken van onze leefomgeving. Perioden van extreme hitte en droogte zullen veel vaker voorkomen. Daarnaast zullen we te maken krijgen met momenten waarop het juist veel natter is. Die extremen hebben direct invloed op onze woon- en leefomgeving en dat brengt grote uitdagingen met zich mee.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2022 17:06:48 met de export van 07/04/2022 16:28:23