Voortgang lopende jaar relevante ontwikkelingen
Het COVID-19 virus en de bijbehorende maatregelen om het virus te controleren hebben een aanzienlijke impact op de Groningse samenleving. De coronacrisis was een langdurige gezondheidscrisis met grote lokale en nationale impact, ook op maatschappelijk en economisch vlak. Dit zien we ook terug in de veiligheidsproblematiek.
Een van de gevolgen van de coronamaatregelen is dat een deel van de georganiseerde criminaliteit voor langere periode onzichtbaar is. Branches, die langere tijd gesloten waren, zijn nu extra kwetsbaar voor financiële injecties met crimineel geld. Daarnaast is de verwachting dat de aantrekkingskracht van het criminele (drugs)geld op jongeren en mensen in een kwetsbare positie toeneemt als banen wegvallen. Dit alles leidt tot een nog grotere opgave in de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Bij een normalisering van de samenleving/economie zal er een extra investering moeten plaatsvinden om onze informatiepositie terug te winnen en de criminaliteit terug te dringen.
In 2021 vonden een aantal ernstige incidenten plaats met enorme impact. De aanval op 2 agenten tijdens de avondklokcontrole, een moord op een jongen in Hoogkerk door een persoon met verward gedrag. Meerdere steekincidenten onder jongeren. En een aanslag op een journalist en daarmee op de pers en de rechtstaat.
Cybercriminaliteit is in 2020 flink gestegen evenals het aantal overlastincidenten. De verwachting is dat dit langere tijd zijn weerslag zal hebben.
Het aantal demonstraties is de afgelopen periode toegenomen en de verwachting is dat dit in 2022 doorzet. . Dit legt een stevige claim op onze capaciteit.
De aanpak tussen professionals binnen het complexe netwerk van (medische) zorg, strafrecht, en gemeentelijke hulp- en dienstverlening is versnipperd. Die versnippering resulteert in groter risico op mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen en waarbij het verwarde gedrag duidelijk gevaar/risico oplevert voor hun omgeving, en jongeren die problematisch tot hardnekkige crimineel gedrag vertonen. Bij problematische jeugdgroepen zien we dat het gedrag verhardt, de mobiliteit van groepen online en offline toeneemt en dat de leden steeds jonger zijn. Daarom investeren we in de effectieve verbinding tussen veiligheid en zorgprofessionals. De extra investeringen in grenzen stellend jongerenwerk vormen daar een onderdeel van.
Binnen de wijkvernieuwing investeren we in handhaving van de openbare orde, de inzet op High Impact Crimes en de aanpak van ondermijnende criminaliteit om veilig en prettig samenleven en een impuls te geven aan de wijken met achterstanden. De komende periode blijven we per wijk extra investeren in de knelpunten die ontstaan.
De aard en omvang van crises verandert. Risico’s en crises zijn steeds meer onvoorspelbaar geworden. Ze zijn vaak ingewikkelder dan een grote brand en houden zich niet aan regio- of landsgrenzen. De huidige crisisorganisatie is ingericht op kortdurende crisissituaties en nog onvoldoende toegerust op langdurige crisissituaties zoals de coronacrisis. Sociale media dragen eraan bij dat plaatselijke gebeurtenissen een landelijke of zelfs internationale impact kunnen hebben. Sluimerende crises kunnen langzaam ontstaan, uitdoven en weer snel aanwakkeren. Actuele dreigingen zijn veelzijdig: van een digitale hack of een terroristische aanval tot de klimaattransitie. Covid-19 laat zien dat een crisis van ogenschijnlijk onvoorstelbare proporties mogelijk is.
We bewaken de voortgang van het experiment gesloten coffeeshopketen. Dit landelijke experiment, met Groningen als een van de 10 deelnemende gemeenten, moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd.