Deelprogramma 3.1: Werk en inkomen

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Voortgang lopende jaar relevante ontwikkelingen

De corona-pandemie lijkt op zijn retour. Langzamerhand worden steeds meer beperkende regels afgeschaft en krijgen we meer vrijheden terug. De economische gevolgen van de corona-pandemie zijn enorm geweest maar de economie blijkt veerkrachtig. De financiële steunmaatregelen van het Rijk zijn van belang geweest voor behoud van de werkgelegenheid. De voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB augustusraming 2021) zijn gunstig en gaan uit van een groei van de economie met bijna 4% in 2021 en ruim 3% in 2022. Hierbij wordt er van uitgegaan dat er geen grootschalige nieuwe contactbeperkende maatregelen nodig zijn.

Eind juli 2021 ontvingen in de gemeente Groningen 2.844 mensen een WW uitkering, 2% van de beroepsbevolking. Medio 2020 werden meer dan 2x zoveel uitkeringen verstrekt. Het aantal mensen dat  in Groningen een Participatiewet uitkering ontvangt, bedraagt eind augustus 9.793. Ten opzichte van eind 2019 zijn dit er 165 minder. Deze daling komt hoofdzakelijk door een afname van bijna 10% van het aantal jongeren met een uitkering. Het aandeel van deze groep in de bijstand is met 1,0 procentpunt afgenomen tot 11,7%.

De coronacrisis heeft de uitdagingen op de arbeidsmarkt blootgelegd, zoals de onzekere positie van flexwerkers en ZZP'ers, maar ook de kwetsbaarheid van jongeren, arbeidsgehandicapten of mensen die het even niet lukt om te werken. Aan de andere kant hebben werkzoekenden, bijvoorbeeld uit de horeca- en de evenementensector, ook heel flexibel gereageerd op de arbeidsmarkt en relatief snel een baan gevonden in een sector waar nog wel voldoende werk was. De komende tijd gaan we in onze stad en via Werk In Zicht werken aan deze uitdagingen.

In de aanvullende crisisdienstverlening werken we vanuit de arbeidsmarktregio met sociale partners, onderwijs, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) aan het Regionaal Mobiliteit Centrum voor mensen die hun baan alsnog dreigen te verliezen door corona om ze van werk naar werk te begeleiden. Ook zetten we in op ondernemers die zich willen heroriënteren op de arbeidsmarkt.

Met het nieuwe Werk en Scholingsprogramma zetten we in om mensen uit de bijstand te krijgen en op het voorkomen dat mensen in een uitkeringssituatie terecht komen. Jongeren stimuleren we om terug te gaan naar school en als dat niet lukt om aan het werk te gaan. We activeren mensen om mee te doen en verdere stappen te maken op de ontwikkelladder. Mensen die al stappen hebben gemaakt stimuleren en begeleiden we verder naar de hoogst haalbare vorm van werk. Voor de één is dat een participatiebaan en voor de ander is dat regulier werk of een basisbaan. Ook in de volgende fase bieden we mogelijkheden voor ondersteuning om werk te behouden, waarbij scholing een onderdeel kan zijn.

Voor mensen met een laag inkomen bieden we inkomensondersteuning. Het gaat om regelingen op grond van de Participatie wet (zoals de individuele inkomenstoeslag en de laptopregeling voor schoolgaande kinderen) en om een breed pakket van voorzieningen. We blijven de Rijksgelden van het ‘kindpakket’ inzetten voor voorzieningen die kinderen ondersteunen in hun (school)ontwikkeling.

We pakken de schuldenproblematiek aan en zetten in op preventie voor een gezonde financieel onafhankelijke situatie. De verwachting bestaat dat het aantal aanmeldingen voor schuldhulp (met name ook van jongeren en zelfstandigen) gaat toenemen (bron NVVK). Ook het beroep op beschermingsbewind zal stijgen. Inzet op de nieuwe wettelijke taak vroegsignalering bij betalingsachterstanden van vaste lasten zal leiden tot vroegtijdiger (schuld)hulpverlening. Door meer saneringskredieten te verstrekken zal aan burgers sneller schuldenrust worden gegeven.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2022 17:06:48 met de export van 07/04/2022 16:28:23