Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

Enexis Holding/Belang elektriciteitsproductie EPZ

Enexis Holding NV (netwerkbedrijf)

Rechtsvorm

Naamloze vennootschap

Vestigingsplaats

Arnhem

Doelstelling en openbaar belang

Met de verkoop van de aandelen van Essent BV in 2009 is de Gemeente Groningen direct aandeelhouder geworden van Enexis Holding N.V.
Het publieke belang van deze deelneming betreft het (doen) distribueren en het (doen) transporteren van energie, zoals elektriciteit, gas, warmte en (warm) water. De Nederlandse klimaatdoelstellingen zijn uitdagend. Tevens hebben ze een impact op de beleidsdoelen die Enexis heeft geformuleerd: excellent netbeheer en versnellen energietransitie.

Relatie met deelprogramma

1.1. Economie en werkgelegenheid

Deelnemende partijen

Van het totaal van 2.000.000 aandelen bezit de gemeente Groningen 24.211 aandelen. Diverse gemeenten en provincies zijn aandeelhouder.

Bestuurlijk belang

Een collegelid vertegenwoordigt de gemeente in de Algemene vergadering van Aandeelhouders van Enexis Holding.

Financieel Belang

De gemeente Groningen heeft 1,21054 % van de aandelen in Enexis.

Vermogen

Het eigen vermogen op 30 juni 2021 bedroeg 4,1 miljard euro. Het vreemd vermogen op 30 juni 2021 bedroeg 5,1 miljard. Deze bedragen staan vermeld in het halfjaarbericht 2021.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2020 bedroeg 108 miljoen euro en het resultaat over het eerste halfjaar van 2021 bedroeg 99 miljoen euro. Voor de periode daarna is er geen concrete winstvoorspelling.

Financiële risico's

De aansprakelijkheid voor de aandeelhouders beperkt zich tot de hoogte van het nominale aandelenkapitaal van deze vennootschap (totaalbedrag 20 duizend euro). Daarmee is het risico relatief gering. Het risico op oninbaarheid van de in 2020 verstrekte converteerbare hybride lening van ruim 6 miljoen euro is gering in verband met de huidige A-status, de prominente plaats die het behouden daarvan inneemt in het financiële beleid van Enexis en het feit dat Enexis een (gereguleerde) monopolie-positie op de markt heeft.

Tijdelijke deelnemingen als gevolg van verkoop productie- en leveringsbedrijf Essent

Rechtsvorm

Besloten vennootschappen

Vestigingsplaats

Den Bosch

Doelstelling en openbaar belang

Met de verkoop van de aandelen van Essent BV in 2009 is de gemeente Groningen ook aandeelhouder geworden van Attero Holding N.V. (dit belang is verkocht in 2014 aan Waterland). Daarnaast zijn, ter beperking van de risico's van de verkooptransactie, vijf tijdelijke rechtspersonen opgericht. Hiervan bestaan de volgende twee nog:

a. CSV Amsterdam B.V
De vennootschap zal na de afwikkeling van een bezwaar- en/of beroepsprocedure richting Belastingdienst of eventuele voortijdige beëindiging van deze procedure kunnen worden opgeheven. De inschatting is dat dat gedurende 2022 kan gebeuren. De resterende liquide middelen kunnen dan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders naar rato van het aandelenbelang.
Het begrote eigen vermogen op 1 januari 2022 is 293 duizend euro en op 31 december 2022 0 euro. Het begrote vreemd vermogen is 25 duizend euro op 1 januari 2022 27 duizend euro en op 31 december 2022 0 euro.

b. Publiek Belang Elektriciteitsproductie B.V
Ondanks dat er geen claims meer kunnen worden ingediend bij deze vennootschap, dient de vennootschap als gevolg van contractuele verplichtingen nog in stand gehouden te worden. Het bestuur van de vennootschap is in overleg met de andere contractuele partijen om na te gaan wanneer de contractuele verplichtingen voortijdig kunnen worden beëindigd en de vennootschap vervolgens kan worden ontbonden. Het doel is dat dit in 2022 zal gebeuren.
Het begrote eigen vermogen op 1 januari 2022 is 1,5 miljoen euro en op 31 december 2022 0 euro. Het begrote vreemd vermogen bedroeg op 1 januari 2022 is 5 duizendeuro en op 31 december 2022 0 euro.

Relevante beleidsinformatie

Het publieke belang van Enexis betreft het (doen) distribueren en het (doen) transporteren van energie, zoals elektriciteit, gas, warmte en (warm) water. Om de energietransitie tot een succes te maken dient Enexis haar investeringen fors op te schroeven. Naar verwachting is er tot 2030 een extra investeringsbedrag van 1,7 miljard nodig.

Beleidsrisico

Als de in het kader van de energietransitie benodigde investeringen niet snel genoeg worden uitgevoerd, dan kan dat de energietransitie vertragen.

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2022 17:06:48 met de export van 07/04/2022 16:28:23